Prioritet

Det finnes mange forskjellige måter å ta opp lån på. Det vanligste er at man går til banken og tar opp et lån der. Banklån er fortsatt en fin måte å ta opp tradisjonelle lån. Enten det er billån, huslån eller et billig forbrukslån så går dette fint. Da bytter du låneobjektet mot penger. Det som menes med denne frasen er at banken tar låneobjektet som sikkerhet mot at du får pengene. Å ta sikkerhet i låneobjektet betyr at banken sender inn et skjema til et statlig register og sier at de har førsteprioritet til tingen når det skal selges.

Førsteprioritet betyr at banken skal først få betalt tilbake pengene du skylder banken. Er det penger igjen etter salget av objektet så får du dette. En viktig del med sikkerhet er at bankene sender inn skjemaet til et statlig register. Dette gjør bankene for at alle som er interessert i å kjøpe objektet kan selv ta inn titt på objektet i registeret for å se om det er noen som har pant i objektet.

Kjøper du for eksempel et hus til 5 millioner kroner og får 4 millioner kroner i lån, så vil banken registrere pant i huset i registeret på 4 millioner kroner. Når du selger huset vil eiendomsmegleren, hvis du bruker en slik person, gå inn i registeret å sjekke hvor mye som er registrert i pant på huset. Her vil han se med en gang at det står pant på 4 millioner. Megleren vil deretter ringe opp banken å spørre hvor mye som er igjen i lån på huset. Banken vil si hvor mye som står igjen. Kanskje du har betalt tilbake 1 million allerede. Restsummen avhenger av hvor lenge du har bodd i huset og hvor mye du har betalt ned i avdrag.