Kvinnovasjon

SIVAs satsing på kvinnelige gründere

Ellinor Guttorm Utsi, Finnmark

Samisk håndverkstradisjon ga Ellinor attåtnæringen reindriften trengte. Men en åtte til fire jobb er det ikke.

Det startet med søm av reinskinn, som bukser og luer. Aibmeaiti, som kan oversettes til skinn-nål-stabburet, er bedriften Ellinor startet for å få utnyttet verdiene i reindriften.
– Jeg kunne ikke ha en vanlig jobb ved siden av reindriften, og det er så mye verdier i reindriften som jeg gjerne ville få utnytte, forteller gründeren.

– Har ikke ferie

Å starte bedrift har gitt henne friheten til å styre sin egen arbeidsdag, og hun angrer ikke på at hun satset.
– Når jeg sitter med morgenkaffen min og ser andre haste til jobb – da tenker jeg at jeg er heldig som kan styre hvor mye jeg skal jobbe. Men så styrer jeg jo det økonomiske også da. Om ikke jeg jobber kommer det heller ikke penger inn, humrer Ellinor.

Hun kunne ikke kombinere reindriften med en vanlig jobb, og en vanlig arbeidsdag har det heller ikke blitt.
– Jeg har aldri ferie! Selv når jeg tar fri følger jobben meg overalt, sier Ellinor.

Fra søm til turistvert

Hun startet bedriften tidlig på 90-tallet. Siden den gang har hun også startet opp innen turistnæringen. I fjor tok hun imot 3.000 av Hurtigrutas reisende, i år kan det bli så mange som 4.500 gjester.
– Turistbransjen er en etableringen hvor hele familien er innvolvert. Med tre barn, hvor to av de eldste har bragt inn arbeidskraft gjennom kjærester, så er dette et familieforetak, med mor som koordinator og daglig leder, sier Ellinor.

Næringskombinasjonen reindrift, duodji (samisk håndverk) og turisme er en utmerket kombinasjon som er tilpasset reindriftens samtlige åtte årstider, mener gründeren. Men ny bransje er ikke eneste utviklingen. Hun har startet butikk og samarbeider nå med Røros Tweed om et ullpledd med mønster inspirert av samiske runer.
– Med enkeltpersonsforetak gjør en alt selv. Samarbeidet med Røros Tweed er en fin utvikling – da ser jeg at jeg ikke alltid trenger sitte bak veven selv, forteller Ellinor.

– Savnet nettverk

Reinskinnsgründeren vurderte aksjeselskap og har vurdert og ansette noen, men har valgt det bort.
– Som enkeltpersonforetak får den ansatte mer rettigheter enn jeg har, så det har jeg droppet. Aksjeselskap ser jeg heller ikke behov for. Nå er investeringene gjort og jeg har den økonomiske sikkerheten jeg trenger, sier Ellinor.

Ellinor opplever ikke å ha møtt på de store utfordringene i å starte bedrift, men hun husker det som en ensom opplevelse og at hun savnet et nettverk som kunne gitt henne trygghet i oppstarten. Hun har vært i kontakt med kommune, utviklingsselskap og kvinnenettverk. Kontakten med virkemiddelapparatet for gründere ga henne støtten hun trengte.
– Det var en stund jeg tenkte at nå makter jeg ikke dette mer, men jeg ville jo fortsette å være her. Løsningen ble å øke kompetansen. Jeg hospiterte hos en syerske i Sverige og lærte nye sømteknikker. Det ga meg ny giv!

– Vanskelig å selge seg selv

Etter 15 år som selvstendig næringsdrivende, bærer hun fortsatt med seg en opplevelse fra etablererkurset. Alle deltakerne skulle ta med seg eksempler på produktene sine, og Ellinor tok med seg samisk håndverk hun hadde laget til barna sine. Men hun turde ikke vise det frem.
– Jeg synes alle andre sine produkter var mye finere og lot mitt eget bli liggende i sekken. Det ligger ære i å levere fra seg håndverk – det er så synlig hvilken kompetanse du har, forteller Ellinor, som synes det har vært mye vanskeligere å selge sine egne produkter enn andres.

Kurslederens ord har fulgt henne siden.
– Ingen kan se det du har liggende i sekken din. Om du vil gjøre næring av dette må du vise det frem, minnes Ellinor.
– Det har du levd etter siden?
– Ja, du må ha tro på det du gjør. Også kan du ikke være redd for arbeid. Du kan ikke tro at du er ferdig fordi om klokken er fire. Da lurer du deg selv, sier Ellinor.

Les mer:
Aibmeaiti: www.reinduodji.no
En smak av Lappland: http://hurtigruten.no/Norge/Reiser/Utflukter/En-smak-av-lappland
Gaisa Næringshage: www.gaisa.no